v/Marte Meo terapeut Bente Bertelsen
Marte Meo betyder ”ved egen kraft”. Metoden er udviklet af den hollandske socialpædagog Maria Aarts, og anvendes nu i mange lande.
.
Marte Meo metoden har fokus på at forbedre kontakten, kommunikationen og samspillet mellem mennesker. Vi ved fra den nyere udviklingspsykologi og hjerneforskning, at netop et godt samspil er afgørende for menneskers udvikling og trivsel.
Ved hjælp af videooptagelser af forældre og børn, fandt Maria Aarts de forskellige elementer, som et sundt og udviklingsfremmende samspil består af. Hun omsatte disse elementer til Marte Meo principperne, så man vha analyse af videooptagelser af fx børn og forældre eller elev og lærer, kan give konkrete redskaber til at forbedre kontakten og samspillet, med afsæt i det enkelte barns behov og omsorgspersonens kompetencer.
I Danmark vinder metoden mere og mere indpas i daginstitutioner, skoler, sundhedspleje, plejehjem, familierådgivning (og som ledelsesredskab i offentligt og privat regi).
Metoden giver omsorgspersonerne konkrete redskaber til at se og forså barnet, så de bedre kan støtte barnet i dets udvikling med udgangspunkt i det barnet allerede kan og er på vej til at lære.
I Marte Meo metoden bruges videooptagelser af helt almindelige hverdagssituationer, hvor
Videoklippene analyseres og der udvælges klip som illustrerer barnets behov og det som den voksne gør i samspillet, som fremmer udvikling og trivsel. På den måde bliver videoklippne en meget konkret måde at skabe forandringer på.
Videooptagelserne giver mulighed for at se helt ned i mindste detalje, hvad der sker i samspillet, og det er her nøglen til forandringer og nye måder at handle på ligger.
Ofte skal der kun små ændringer til for at opnå en stor effekt.
I Marte Meo er målet altid at støtte udviklingen hos barnet. Der sker ved at der arbejdes med forskellige elementer i samspillet mellem omsorgspersonen og barnet eller børnegruppen, hvor den voksne kan: